søndag den 25. april 2010 |

Sæt dig et mål !

Når året starter i januar måned ser vi typisk en øget interesse for fitness, løb og andre former for træning da vores samvittighed og nogen gange spejlet ;O) fortæller os at julen har været rigtigt gode ved os ...... eller når den første forårs sol springer frem og vi føler os motiverede til at komme ud og lave et eller andet ..... ligemeget hvilken motivator vi bruger er det rigtigt dejligt at komme igang og føle kroppen reagerer på at den nu bliver banket igennem den første træningstur MEN som de fleste ved varer følelsen / motivationen sjældent ved !

For ligemeget hvor meget dejlig forårs sol der var den første forårs dag vi var ude og løbe vil der komme træningsture der bare er øv og man risikerer at for mange trælse træningsture i regn og blæst kan være med til at vi sætter tvivl ved det vi har gang i og din hjerne vil gøre alt i verden for at "motiverer" dig til at drøne hjem til din varme tørre bopæl og droppe det pjat du har gang i...........

Hvordan oplever man det ?

Jeg cykler hver dag året rundt til arbejde lige bortset fra når snetæppet ligger så tykt at en hver form for cykling er med livet som indsats, men ellers er det afsted på jernhesten, jeg har oplevet alt fra de fedeste endorfin rush til turer hvor jeg følte at samtlige Nordiske guder havde et udestående med mig og jeg dårligt nok kunne holde en hastighed der gjorde at jeg ikke væltede ..... men ligemeget hvad jeg kommer igennem har jeg altid et klart vel defineret mål som jeg kan hive frem når min hjerne igen og igen spørger mig om hvad dælen jeg har gang i og jeg er rigtigt presset.......

Mit mål for i år (2010) er at jeg skal deltage Nordic24 (24 timers Moutainbike løb) d. 19-20. juni i Rude skov og når det er at de "negative" tanker kommer op bruger jeg mit mål som motivator for jeg er klar over at de vejrforhold som jeg oplever på mine træningsture dem kan jeg meget vel komme til at opleve på Nordic24 !

Så inden du starter på en eller anden form for træning så brug lidt tid på at definerer et mål og gør dig selv en tjeneste ikke at definerer målet "for løst" ala "... jeg skal tabe mig...." eller "...jeg vil se godt ud på stranden til sommer...." det er for løst du bliver nødt til at gøre det konkret ".....jeg vil veje 60 kg d. 01.06.2010...." det er konkret og det er målbart og du kan planlægge i forhold til dit mål, hvilken form for træning der vil passe og måske hvilken for for ernæring osv.....

Så i korte træk sæt dig et mål inden du går igang med en træningsperiode og det vil hjælpe dig til at kommer igennem de trælse perioder ;O)
torsdag den 15. april 2010 |

One to many....





Hvis du, ligesom jeg, er på Facebook, Blogger, LinkedIn, Plaxo, Twitter osv osv kan det være en udfordring at få opdateret sin status på alle de sociale netværk, for skulle man opdaterer alle 1-2 gange om dagen well så var det nok kun det man lavede og det er ikke sønderligt produktivt :O)
MEN det er der teknologisk råd for :O) for mit vedkommende opdaterer jeg min twitter 1-2 gange om dagen alt efter hvor aktiv jeg er og så bliver min status automatisk opdateret på Facebook, LinkedIn, Plaxo og her på min blog.....

Hvordan det ?

1) Opret en Twitter Account her: Twitter
2) Gå hver af de forskellige sociale nætværk som er beskrevet nedenfor igennem for at få Twitter til at opdaterer status i dem.
3) Nyd at du fremover kun skal opdaterer 1 sted nemlig på Twitter så klarer resten sig selv ! ;O)

Facebook: Jeg bruger en Facebook App der hedder Smart Twitter som automatisk henter min status "Tweet" fra twitter og sætter den ind som status på min Facebook....

LinkedIn: LinkedIn og Twitter har indgået et samarbejde således at du under Profile - Twitter Settings kan sætte op hvad dit Twitter navn er og om du ønsker alt fra Twitter skal overføres eller kun det du sætter #in foran ... dejlig feature :O)

Plaxo: Har den samme feature ala LinkedIn dog kan man skrive sit alias i mit tilfælde DocNotes og trykke på knappen "Find my sites" under profile settings og så finder de sites hvor jeg skriver som DocNotes.

Så i bund og grund ..... keep it simple ....... og er du ejer af en iPhone så er der en iPhone App der hedder Tweetie som jeg selv bruger og fra den opdaterer jeg min Twitter og så kører resten af sig selv ;O)

onsdag den 7. april 2010 |

Lær at tælle til 100 på Japansk

Japansk skriftsprog har en opbygning der kan gøre det svært og tæt på uoverskueligt for os at sætte os ind i og skal man lærer Japansk er det at lære at tælle en god start :O)

Lidt historie:

Frem til 400 AD (år 400 før kristi) havde Japanerne ikke deres eget skrift sprog men i perioden 400-301 AD begyndte de at optage / importerer den Kinesiske kultur og deres skriftsprog med noget påvirkning fra Korea.
I starten skrev Japanerne på klassisk Kinesisk og med tiden blev det en Japansk / Kinesisk hybrid kaldet kojiki men efterfølgende blev stilen ændret til man'yōgana som frit oversat betyder "de titusind blades stavelser" og som skriftsproget udviklede sig og blev simplificeret :O) endte det med de  skriftsprog som bliver brugt idag nemlig Hiragana og Katakana og senere hen kanji.
Moderne Japansk bliver skrevet på hiragana, katakana og kanji og i nogen grad rōmaji (Latinske Bogstaver som vi kender dem).

Hiragana: Er "standard" skriftsproget for kvinder da ordet betyder "Kvinde hånd" og det minder lidt om vores eget alfabet med vokaler og konsonanter.


Katakana: Er "standard" skriftsproget for mænd da ordet betyder "Mande skrift" og det minder lidt om vores eget alfabet ligesom hiragana med vokaler og konsonanter.

Kanji: Rummer imellem 5 - 10.000 kinesiske karakterer, hver tegn har deres egen betydning, kanji blev simplificeret til ca. 2000 tegn i 1981.

Tilbage til det jeg startede med nemlig at kunne tælle til 100 på japansk på kort tid inden der går for meget skriftsprogs nørderi i den.

Den første del er klart den sværeste nemlig at lærer tallene fra 1- 10 når du kan dem er resten lige ud af landevejen .... så lad os komme igang.

1 - ichi

2 - ni

3 - san

4 - shi, yon

5 - go

6 - roku (udtales LOKe)

7 -shichi, nana (udtales uden s så det bliver hichi)

8 - hachi, ha

9 - kyu, ku

10 - ju, to

Som sagt tidligere når du når hertil er du godt på vej ;O) for der er rigtigt meget logik indbygget talrækken næste tal er elleve og det skrives på følgende måde:

10 (ju) + 1 (ichi) så 11 udtales Ju Ichi
12 ju ni
13 ju san
14 ju shi
frem til og med 19......

Ved 20 kommer logikken os til gode igen på følgende måde:

vi skal bruge 10 to gange for at skrive 20 så vi sætter 2 (ni) ind foran 10 (ju) og på den måde får vi:

2 (ni) 10 (ju) så 20 udtales Ni Ju
21 ni ju ichi
22 ni ju ni
frem til og med 29......

30 bliver så 3 (san) 10 (ju) udtales San Ju
40 shi ju
50 go ju
60 roku ju
70 shichi ju
80 hachi ju
90 kyu ju

Og først ved 100 bliver der indført et nyt ord nemlig HYAKU og nu kan du tælle til 100 på Japansk ;O)