torsdag den 21. oktober 2010 |

Tokyo: De 47 Ronins


Historien om de 47 Ronin (herreløs samurai) i provinsen Harima er nok den mest kendte Japanske samurai kriger historie om heltemod og Bushido (krigerens vej).

Fortællingen begynder i 1701, i en tid med relativ fred under Tokugawa shogunatet, Shogun Tsunayoshi levede og regerede fra Edo (Tokyo), mens kejseren, som havde lidt politisk magt, boede i Kyoto.

For at vise respekt for kejseren sendte Tsunayoshi gaver og udsendinge til Kyoto til nytårs festlighederne, og til gengæld sendte kejseren sin egen udsending til Edo i marts.

Til at modtage den kejserlige udsending udnævnte Tsunayoshi to unge daimyos (feudale provinsielle herremænd) nemlig Lord Naganori Asano-Takuminokami, slots herren fra Ako i Harima provinsen, og Lord Munehare Dato, fra Sendai til at fungere som værter ved det kommende besøg af et medlem fra det kejserlige hof i Kyoto.

Da daimyoerne var uerfarne i at underholdende højt ærede gæster, udnævnte Shogun en ældre højtstående tjenestemand ved navn Yoshinaka Kira-Kozukenosuke til at hjælpe dem.

Kira, der beskrives som grådige og indbildsk, blev meget vred på Lord Asano for ikke at give ham dyre gaver (for at vise påskønnelse, respekt, osv.) og i stedet for at hjælpe Asano blev han meget grov og krænkende over for ham og Kira benyttede enhver lejlighed til offentligt at ydmyge Asano. Efter to måneders ydmygelse var Asano's tålmodighed sluppet op og den 14. marts trak Asano sit sværd (i sig selv en dødsstraf, når det gøres på Edo Slottet) og ramte Kira så han blev lettere såret.

Som straf denne handling, beordrede Shogun Tsunayoshi,  Asano til straks at begå seppuku (rituelt selvmord) og Kira fik ingen straf, ja, han blev rent faktisk genstand for sympati og fik lov til at fortsætte sin officielle pligter.

Vrede tilhængere af Asano mente at Kira's upassende handlinger blev ignoreret af Shogunen, og at Asano's straf var for hård.

Loven foreskriver at når en samurai Lord har begået seppuku, bliver hans slot konfiskeret af Shogun, hans familie frataget alt og hans 321 samuraier beordret til at gå hver til sit og dermed blive Ronin dvs. herreløse samuraier.

Asano's samuraier var i tvivl om, hvordan de skulle reagerer, nogle mente de skullet hævne Asano og dræbe Kira og andre mente at de skulle respekterer loven og overgive sig fredeligt.

Oishi Kuranosuke, Asano´s Chef Rådgiver lyttede til de forskellige meninger og til sidst besluttede han sig for en plan.

Han ville bede Shogun om at genetablerer Asano´s hus med Lord Asano's lillebror, Daigaku, som øverste hoved.

Hvis det mislykkedes ville Lord Asano nægte at overgive slottet til Shogun og han ville forsvare det til døden.

I de følgende dage da Shogun's agenter var på vej til Ako deserterede alle de af Asano´s  samuraier  der var imod Oishi´s plan således at kun 60 loyale samuraier blev tilbage på slottet før Shogunen ankom med sine mænd, Daigaku Asano sendte et brev til Oishi, og bad ham adlyde ordren fra Shogun og overgive slottet til ham.

Oishi og 59 tilbageblevne samuraier accepterede Daigaku anmodning om at overgive slottet men før de forlod slottet planlage de at hævne deres Herre Asano's skam ved at dræbe Kira, hvis ikke-samurai lignende karakter havde bragt skam og vanære over deres herre og hans hus og ved at dræbe Kira kunne de genskabe Asano's retmæssige ære.

Mændene delte sig for at skjule deres planer fra Kira, der naturligvis havde  mistanke om, at Asano's tilhængere ville forsøge at få hævn over ham.

Oishi tog til Yamashina, en forstad til Kyoto, hvor han oparbejdede et ry som en beruset gambler, en kneb, der med held bedrog Shogun´s  politi og Kira's mange spioner.

Shogun som stadig bekymret for at sagen ikke var afsluttet, beordrede arrestationen af Daigaku Asano og dømte ham til indespærring i hovedbygningen hos Asano familien og dermed slukkede han det sidste håb om, at Asano´s hus kunne genetableres.

I næsten to år ventede de og indsamlede informationer om Kira forklædt som købmænd, gadesælgere og endda fulderikker hele tiden med øje på muligheden for at storme Kira's palæ.

Og til sidst bar tålmodigheden frugt og Kira og hans allierede slappede af og glemte deres mistanke til Oishi og hans mænd.

På et hemmeligt møde mellem Oishi og de øvrige 59 Ronin´s blev det besluttet at tiden var inde til at angribe Kira.

Men Oishi vil kun tillade 46 af mændene at deltage med ham i angrebet de øvrige 13 sendte han hjem til deres familier.

En efter en infiltrerede Oishi og hans mænd Edo og en snedækket vinter nat d. 14 December, 1702 angreb de Kira´s palæ imens han holdt te selskab. De 47 Ronin´s opdelte sig i 2 grupper og stormede palæet igennem de forreste og bageste porte.

De 47 Ronin´s kæmpede mod Kira's 61 bevæbnede vagter og efter 1 1/2 times kamp havde de dræbt alle Kira´s mænd uden tab af deres egne.

Efter en grundig gennemgang af palæet fandt de Kira som skjulte sig i et udhus.Kira blev bragt ned i gården og blev tilbudt at begå seppuku.

Kira kunne ikke begå seppuku, så den nærmeste Ronin halshuggede ham.

Derefter for at symbolisere at de havde afsluttet deres mission tog de 47 tilbage til Asano grav i Sengaku-ji templet og satte Kira´s hoved foran den og dermed erklærede deres Herrers ære for genoprettet.

Parat til at dø for deres gerning sendte Oishi to delegerede til en dommer i Edo der informerede om, hvad der var sket og fortalte at de 47 ronin´s ville vente ved Sengaku-ji Templet på ordrer fra Shogun.

Shogun Tsunayoshi var dybt imponeret over den loyalitet de 47 Ronin havde udvist og dette gjorde Tsunayoshi afgørelse meget vanskelig og da han klart havde sympati for de 47´s heroiske handling stod han over for et dilemma.

Skulle han spare de 47 Ronin´s liv i erkendelse af deres loyalitet overfor Bushido og deres forsvar af deres Herre Asano's ære, eller skulle de straffes efter loven.

Efter 47 dage med drøftelser, beordrede Tsunayoshi at Oishi og 45 af hans mænd skulle udføre seppuku,  ikke som kriminelle, men som hædrede krigere.

Den yngste Ronin blev sendt til Ako med nyheden om Kira's død og blev skånet.

Den 4. februar 1703 blev de 46 Ronin inddelt i fire grupper under fire forskellige Daimyoer, der var blevet beordret til at overvåge og bekræfte deres død.

Oishi og de øvrige 45 Ronin´s begik alle seppuku samtidig. Efter deres død blev de 46 Ronin´s begravet side om side ved siden af deres mester i Sengaku-ji Temple.

0 kommentarer:

Send en kommentar